top of page

Jsme DESIGNOVÉ studio, část 1

Butteflies & Hurricanes je vyšším smyslem řízené designové studio, pomáhající společnostem a jejich značkám stát se budoucnosti-odolnými díky designu, který omezuje plýtvání. Vzhledem k našim mnohým aktivitám v sektorech udržitelnosti

a cirkulární ekonomiky mohou lidé přehlédnout naší hlavní činnost: Jsme designové studio. Designujeme, designujeme a designujeme a všechno ostatní co děláme, roste z téhle aktivity.

Tento měsíc představíme pohled do hloubky nejen na některé z našich nedávno dokončených vizuálů, ale také na designové procesy a myšlenky, které zahrnoval každý počin i jak naše firemní kultura přispívá k dynamice našich návrhů a jak mohou pracovat pro naše klienty.

Kapitola 1: Naše nové video

Po dvou letech sebeanalyzování, díky kterým jsme objevili vyšší smysl naší společnosti, nás čekalo množství změn, které musely být provedeny. Museli jsme znovu spustit B&H s novým směřováním a to vyžadovalo spoustu nové vizuální komunikace.

Tento příspěvek je o vytváření nového video spotu, designových rozhodnutích, které do něj byly vloženy a jak ho naše společnost zformovala.

Celý proces začal textem pro video, který byl sám o sobě produktem téměř ročního sebestudia, sebereflexe a výzkumu:

Pro nás je to jednoduché. Vedou nás naše hodnoty. Ve všem co děláme sloužíme vyššímu smyslu. Pomáháme značkám přestat být součástí problému a zapojit se do jeho řešení, stát se značkami,které existují v harmonii s přírodou, které respektují každého bez ohledu na pohlaví nebo kulturu a všechen život na planetě. Soucit pro všechny je náš průvodce. Design a empatie jsou naše nástroje. Chceme vám pomoci udělat svět lěpší pro všechny. Jestli sdílíte podobné hodnoty a nechcete dělat kompromisy, rádi se staneme vašimi společníky.

Video muselo vizuálně reprezentovat naše hodnoty a designovou filozofii: potřebovalo být plné života, svěží, srandovní, intuitivní a expresivní a ladit s naším často excentrickým,nekonvenčním a převratným stylem. Chtěli jsme, aby to byl týmový počin, otevřený šťastné náhodě. Potřebovalo ukázat naší práci na navrhování obalů a vyzývat k opětovnému zhlédnutí.

Prohlášení o smyslu Butterflies & Hurricanes

Jako studio snažící se začlenění principů Teal organizace jsme požádali všechny naše designéry o jejich návrhy a nápady pro toto video. Jedna z našich pohotových mladých designérek, Olena Ivanchenko z Ukrajiny, navrhla stop-motion animaci jako způsob, jak udržet video v pohybu, předvést spoustu obsahu v krátkém čase a reprezentovat naší nedigitální estetiku. Také cítila, že by zapadlo do populárního trendu DIY a dělání věcí podomácku. Její víra v náš vyšší smysl a nadšení pro projekt motivala ostatní designéry, takže jsme ji nechali vést, vybrat si svůj tým a pustit se do práce. Osobní zodpovědnost, kterou si vzala, energizovala celé studio.


Z leva do prava: Olena Ivanchenko, Anna Vančurová, Markéta Oličová, Judit Tompa, Lenka Pavlíková, Stanislav Mihal, Micheala Thomas.

První krok týmu bylo dát textu zalomení řádek jako poezii a rozdělit ho na scény.

For us it is simple. We are guided by our values. We serve a higher purpose in all we do. We help transform brands From being a part of the problem Into being part of the solution.

Olenin tým měl kompletní kontrolu nad obsahem, a tak dali volnost své vizuální představivosti. Použili mnoho metod pro vyobrazení každé scény, některé poměrně doslovné, jiné více laterální. Často se odvolávali na naše B&H manifesto (brzy se objeví samostatný příspěvek o něm!) jak dělali rozhodnutí a zužovali svůj seznam nápadů.

Úžasná věc na tom mít vyšší smysl je, že rozhodování je mnohem snažší. Rozhodnutí, která se jednou zdála složitá se kouzelným způsobem zjednodušují, když na ně nahlížíte skrz zaostřovací čočku vyššího smyslu. Aspoň tomu tak bylo s mnoha rozhodnutími, učinými při vytváření story-boardu.


Vizuální asociace

Vizuální poezie byla důležitá a bylo do ní investováno mnoho myšlenek a meditace. Pro příklad, první řádka obsahovala frázi “je to jednoduché”, která vybízela k minimalistickému přístupu. Nasvícení vytvářející písmena ze stínů na bílém pozadí naznačuje, jak přírodní a mocná může být simplicita a jak jasné jsou naše úmysly.

Druhá scéna byla o našem rozhodnutí nechat se vést vyšším smyslem a evokovala kompas pro nacházení cesty skrze měnící se krajinu trhů 21. století.

Pro vyobrazení vyššího smyslu nás napadly stoupající heliové balonky.

Ve frázi “ve všem co děláme” je “DĚLÁME” (DO) znázorněna jako fyzická koláž mnoha našich nedávných obalových designů.

Nápady z cirkulární ekonomiky, jako upcycling, hrály roli ve výběru zastoupených designů. Jeden příklad jsou lampy udělané z upcyklovaných lahví od vína.

Použili vršky z lahví, které byly dříve součástí designu pro Tierra Verde.

Dokonce zapojili i našeho studiového psa, Happyho.

Naše kreativní kultura

Provedení těchto nápadu vyžadovalo designového uvažovaní, týmové práce a řešení problémů sahajících daleko za vizuální prvky.

Kreativní kultura u B&H – která umožňuje hru, experimentaci, skupinové myšlení bez konfliktů a pohlíží na selhání jako na úspěch – hrála důležitou roli v řešení z designových problémů z minuty na minutu a množství technických potíží které vyvstaly, jak práce postupovala.

Jeden z příkladů tohoto přístupu bylo řešení situace, kdy balónková písmenka pro “SMYSL” byla příliš těžká, aby jim jejich heliová náplň umožnila vystoupat ke stropu, jak bylo zamýšleno a tak tým musel sestrojit složitý systém lanek, aby je vyzdvihli před kameru.

Naše kultura kolaborování udělala z řešení mnoha takových problémů dost zábavný proces a soudržnost Olenina týmu byla klíčová.

Video jsme točili interně, doslova v naší kanceláři. Každý od office manažerů po DTP operátory se nějak zapojil.

Toto nejen propůjčilo pravost, ale rovněž umožnilo hodně náhodných poznatků, jak designéři účastnící se na projektu měli příležitost navrhnout úpravy z mnoha úhlů pohledu.

Kultura volnosti a experimentace, stejně jako naše víra, že designéři potřebují svobodu selhat beze strachu, dodaly projektu energiii a kreativitu.

Byl to skutečně týmový počin, který svedl naše lidi blíž k sobě a dal základy novým kreativním vztahům, které nám nadále sloužily ve všech našich návrhářských snahách.

Michaela Thomas je majitelka a designová ředitelka Butteflies & Hurricanes. Je vdaná, má tři děti a VELKÉHO psa.

VŽDYCKY NÁM UDĚLÁ RADOST, KDYŽ MŮŽEME POZNAT NAŠE ČTENÁŘE A JEJICH NÁZORY

NAPIŠTE NÁM!

Úspěch! Zpráva odeslána.

bottom of page