top of page

Jsme DESIGNOVÉ studio, část 2: Manifesto

Tento měsíc nahlídneme blíže na některé vizuální designy, které jsme dělali nedávno, náš designový proces a jak kultura naší společnosti přispívá k dynamickým designům, které fungují pro naše klienty a působí na jejich zákazníky.

V průběhu těch dvou let introspekce a interního výzkumu, které náš dovedly k znovuspuštění B&H, jsme jako designéři vzali v úvahu, co cítíme, že chybí světu výrobků, balení a značkového designu v České republice a srovnatelných zemích v našem regionu.

Zvažovali jsme nejen technické aspekty, jako grafický styl a limitovaný vizuální jazyk užíváný ve velké části komerčního designu, ale také jsme naslouchali našim srdcím a intuicím. “Obuli jsme se do bot” zákazníků našich klientů a začali formulovat řešení.

Rozumíme, že sprostá slova (jako na obrázku níže) mohou některé lidi odradit. Ale prosíme vás, aby jste se zdrželi posuzování, dokud jejich užití nevysvětlíme:

Pravá kreativita je složitá, ale jedna věc, která je společná pro všechny opravdu kreativní lidi a to je kdy naslouchat kritice a kdy–když je ta kritika pokusem zaškrtit dobrý a neotřelý nápad–ji ignorovat. Hruběji se to dá říci tak, že “nám to není fuk, ale je nám to fuk”.

Nepoužíváme tohle sprosté slovo bezstarostně. V tomhle případě jsme–po dlouhé diskuzi–cítili že je to nezbytná jiskra, která lidi probudí a uvědomí si díky ní důležitost designu. Komunikuje jak nadšení jsme pro podstoupení kalkulovaných risků, které odmění naše klienty, jejich zákazníky a planetu.

Tenhle punkový přístup nám dává svobodu nabízet designové směry, které žádná jiná studia nenabízí.

Jako ženami vedená společnost jsme se ponořili do průzkumů, které ukazují že ženy ovlivňují až 91% nákupních rozhodnutí pro domácnost a že produkty, které jsou navržené ženami pro ženy jsou často populární i u mužů.

Co cítíme, že chybí ve většině komerčního designu, je srdce, empatie, emoce a soucit a také nové vizuální nápady! Svět je v bolestech. Společnosti, které pomůžou zmírnit tyhle bolesti, budou nejen dělat dobro, ale také je budou milovat a odměňovat jejich zákazníci.

Od osvětlení přes to, co je v regálech až po regály samotné, dobrý design je v obchodech často k nenalezení a jsou z nich tak bezduchá a vizuálně nevlídná místa.

Proč je tolik prodejen, supermarketů a obchodů, hlavně těch s potravinami a domácími potřebami pořád tak vizuálně nevlídná a bezduchá místa.

(Výše) Design bezobalového obchodu ve Skandinávii. (Níže) Prototyp našeho bezobalového malobchodního designu pro Yellow & Blue, podznačku našeho klienta Tierra Verde.

Žijeme v navrženém světě. Jsme obklopeni designem od rána, kdy otevřeme oči, až do večera, kdy je zase zavřeme a tenhle nadesignovaný svět ve kterém se pohybujeme přes, se odráží i v našich snech.

Ať už si to uvědomujeme nebo ne, to co vidíme celý den má hluboký vliv na naše nálady, energii, produktivitu i na to, jak šťastní se cítíme. Od architektury přes nábytek až k výrobkům, které kupujeme. Nevěnovat tomu pozornost je extrémně krátkozraké, ať už jste v jakémkoliv byznysu.

Naneštěstí je to často pár podnikatelů a politiků–zaseklých v ziskově orientovaném myšlení 20. století–kteří jsou zodpovědní za “design” světa, který nás ovlivňuje 24 hodin denně, namísto vyškolených návrhářů.

Žijeme s výrobky, které kupujeme. Jsou v našich domovech a objevují se v našich snech. Jenže vizuální jazyk mnohých těchhle produktů “křičí” do očí, které celý den civěly na počítačové obrazovky a reklamy jedinou věc: “KUP MĚ!”.

Vizuální jazyk fungující v těchto běžných designech postrádá empatii a soucit. Dokonce i jazyk užitý v těchto designech je agresivní.

V smyšlení 20. století bylo křičet “Kup mě!” považováno za “dobrý” byznys, jelikož produkt díky tomu mizel z regálů. Ale teď, kdy máme za sebou už skoro dvě dekády století 21. a s rostoucím povědomím o tom, že jsme byli viděni pouze jako cíle a bylo s námi manipulováno, je orientace na zákazníky nezbytná pro trvalý růst. V tomhle novém chápání vztahu ke značce–ve kterém lidé potřebují vědět, že na nich značkám opravdu záleží jako na lidech a ne jako na pouhých cílech–by výrobky měly šeptat: “Žij se mnou”.

Příklad designu s empatií. Náš redesign výše zmíněné značky Yellow & Blue, který je jemný, nenáročný na oči, ale stále okouzlující díky své jedinečnosti a “odkomunikované” kvalitě a soucitu. Má přidanou hodnotu v omezení plýtvání a šetrnosti k životnímu prostředí.

Soucitný design slouží nejenom potřebám zákazníků jako lidí, ale také zájmům výrobců. Na to se soustředíme u B&H: soucitný design s empatií pro navýšení trojí zodpovědnosti. To je jak zároveň sloužíme finančním potřebám našich klientů, jejich zákazníkům jako lidem a snižujeme škodlivé dopady na životní prostředí. To je podstata obchodního modelu udržitelnosti.

Globálně si zákazníci začínají víc a víc uvědomovat manipulace reklamy a marketingu. Lidé jsou unavení z toho, že na ně značky pohlíží jako na cíle a motivují je k nakupování tím, že je nutí cítit se špatně. Lidé chtějí, aby jim někdo dal dobrý pocit ze sebe samých z těch správných důvodů. Chtějí aby jejich potřeby byly naplněny, radši než aby jim někdo vytvářel další.

Je pravděpodobnější, že růst a životaschopné zisky vzejdou z inovace a prohlubování vztahů ke značkám, které se zakládají na emocích, vzájemnému porozumění a schopnosti vcítit se do zákazníka a určit tak jeho potřeby jako člověka.

Po deseti hodinách koukání na počítačové obrazovky denně a vystavení 24 hodinovým zpravodajským cyklům prožívají nakupující čím dál tím víc kognitivního přetížení. Prožitek z nákupů nesmí být tak namáhavé. Toto je problém, který se snažíme vyřešit designem.

Zpravodajské příběhy o pustošení životního prostředí, politickém a společenském rozvratu a násilí jsou nepřetržité. Společnosti, které si opravdu přejí sloužit svým zákazníkům a prohloubit tak jejich vztah se značkou, potřebují mít nové prvky vizuálního designu, které snižují kognitivní přetížení. Jedna z mnoha cest, kterými se snažíme dojít k řešení, je nadesignovat do výrobků prvek zábavy.

Design, stejně jako obvykle “suchá” a komplikovaná témata jako jsou obchodní modely udržitelnosti a cirkulární ekonomiky, může být přitažlivější. Snažíme se přivést srandu a radost z dobrého designu zpět na trh. Tohle je klíčový prvek naší designové služby.

Naše designové manifesto vzniklo z uvažování nad potřebami jako jsou tyto. A nejen těch zákazníkických, ale také potřeb výrobců, manažerů značek a těch, kteří myslí pouze na čistý zisk.

Se scvrkáváním starých oblastí pro růst se objevilo mnoho nových příležitostí. Naší misí u B&H je představit tyhle příležitosti našim klientům skrze design a pomoct jim projít přechodem.

Většina našeho týmu u B&H (několik důležitých lidí nebylo ve studiu).

Jsou to designéři, jako ti v našem týmu u B&H, komu jsou tyto příležitosti nejzřejmější. Naše služba je přinést tyto příležitosti našim klientům a jejich zákazníkům spojené benefity.

Kultura naší společnosti

Naše manifesto vyrostlo z mnoha interních diskuzí o našich hodnotách, za co stojím, čím chceme být známí a jaký druh designu chceme poskytovat našim klientům.

Manifesto samotné bylo nicméně založené na textu a protože designéři jsou častěji více vizuálně orientovaní lidí, chtěli jsme vizuální verzi, která by odkomunikovala jednotlivé pointy s minimem textu.

Jeho design vznikl v souladu s našimi principy Tyrkysové organizace, skoro stejně jako předtím naše video. Ukázali jsme ho designérům a nechali je brainstormovat a sami se zorganizovat. Co je zajímavé, grafický design připadl stážistce, Telmě Paz, která se účastnila konceptualizace a navrhla nápady, které energizovaly celý tým.

Telma Paz, naše stážistka z Portugalska, která vytvořila grafický design našeho manifesta. (*Pod článkem najdete vzkaz od Telmy, který nám napsala potom, co si přečetla tenhle příspěvek)

Dali jsme ji kontrolu nad projektem. A výsledky byly–domníváme se–působivé. Je to lekce v tom, jak profesionální a tvořiví mladí lidé, i stážisté mohou být, když jsou povzbuzení smyslem své práce a je jim dána důvěra a zodpovědnost.

Michaela Thomas je majitelka a designová ředitelka Butteflies & Hurricanes. Je vdaná, má tři děti a VELKÉHO psa.

*Tohle je vzkaz, který Telma Paz–mladé designérky, která stála za grafickým zpracováním našeho manifesta– napsala po tom, co si přečetla tenhle příspěvek na našem blogu. Ukazuje to, že když najdete ty správné lidi a dáte jim zodpovědnost a důvěru, i mladí designéři kteří jsou ve svém oboru relativní nováčci, mohou přinést úžasné výsledky. To je síla Vyššího smyslu a Tyrkysových organizací.

VŽDYCKY NÁM UDĚLÁ RADOST, KDYŽ MŮŽEME POZNAT NAŠE ČTENÁŘE A JEJICH NÁZORY

NAPIŠTE NÁM!

Úspěch! Zpráva odeslána.

bottom of page