top of page

Jsme DESIGNOVÉ studio, Část 3: Naše designové služby jsou přizpůsobivé orientované na klienty

Naše služby v B&H jako designovém studiu jsou navrženy tak, aby vyhověly potřebám mnoha různých typů klientů. Někteří klienti stále pracují podle tradičních růstových modelů, někteří se posunuli k propracování značek a růstovým modelům, založeným na inovaci, další jsou někde mezi těmito dvěma typy. Naše služby jsou přizpůsobivé a my poskytujeme všem typům plnou profesionální pozornost a mnoho let zkušeností.

U Butterflies & Hurricanes se snažíme dělat to, o čem mluvíme (Příspěvek k Orientaci na zákazníky). Několik let jsme naléhali na naše klienty, aby za pomoci designu vnesli do svých značek a produktových řad více orientace na zákazníky (prvně jsme začali v lednu 2015). A tak jsme navrhli a postupně upravujeme naše služby, aby byly více orientované na zákazníky – a tím pádem i potřeby klientů – a mohli jsme tak pomoci co nejvíce společnostem přizpůsobit se na nové, rychle se měnící skutečnosti. Nebo jim nabídnout tradiční design jestli to je to, co chtějí a vždycky se snažit přijít s přidanou hodnotou, kterou nenabízí žádné jiné studio.

Níže budu mluvit o tom PROČ a JAK, ale první je CO děláme:

Cesta k udržitelné firmě (a udržitelným ziskům) a udržitelnějšímu žití je pro lidi z téhle planety dlouhý proces. někdy pomalý, někdy rychlý. Záleží to na firmě. Přizpůsobujeme svou firemní politiku a design každému klientovi individuálně.

Design: “Design je snění. Je to naše vášeň. Je to řešení problémů. Základní oblasti našeho designu jsou packaging, branding a korporátní identita. Specializujeme se na obaly pro potraviny a pití. Taky tvoříme design pro obchody, prodejny, služby, weby a prezentace.”

Pomáháme společnostem posoudit jejich potřeby podle toho, jak se trh pohybuje a v partnerství s klientem podle toho posléze designujeme. Někdy předkládáme malé krůčky, jenom jako možnosti. Jindy, když klient dokáže svou připravenost, přicházíme s kroky velkými.

​Naši klienti podnikají. My jsme designový podnik. Výdělek nám tedy je motivací, jen ne tou nejdůležitější. Udržitelnost není hnutí za životní prostředí, je to lepší obchodní model.

Je možné, že žádná společnost nikdy nedosáhne stoprocentní udržitelnosti, ale význam je v tom jít za ní. Hodnota spočívá v pokroku. Tohle je cesta inovace a nových možností. Snažíme se zviditelnit její začátek a podpořit naše klienty při činění toho správného rozhodnutí v souladu s jejich potřebami a potřebami jejich zákazníků.

Branding: “Naše služby zahrnují kompletní koncept značky, strategii, zážitky, zapojení a grafický design. Jako přidanou hodnotu předkládáme koncepty, díky kterým se vaše značka a její výdělky mohou stát udržitelnější a přizpůsobivé rychle se měnícím trendům a potřebám zákazníků.”

​Pokud firma není připravena na změnu, vyjdeme jim vstříc a setkáme se s nimi v jejich zóně nejbližšího vývoje. A přijdeme s přidanou hodnotou: představujeme klientům možnosti směřování a designu, vytvořené na míru zvlášť pro jejich společnost a necháváme je, aby sami posoudili, co jim vyhovuje nejvíce.

Poctivost a respekt: “Tato dvojice se možná nezdá jako služba, ale my cítíme, že jsou nedostatkovým zbožím ve většině podnikatelského světa, obzvlášť v marketingu a reklamě. Jestli něco nemůžeme udělat, budeme k vám o tom upřímní předem, protože vás respektujeme natolik, aby jsme neplýtvali vaším časem a penězi na něco, co nesvedeme.”

JAK designujeme služby s naší orientací na klienty:

Aplikovali jsme některé principy z Universal Design for Learning (Univerzální Design pro Učení) při navrhování stránky služeb–a celých našich webovek–aby byly přístupné různým druhům uživatelů s odlišnými potřebami a cíli. Výše umístěný seznam služeb je pro rychlý náhled, pro lidi kteří se více orientují na text, kteří se chtějí dozvědět, jestli děláme to, co potřebují, než stráví na stránkách více cenného času.

Pak, pro důkladnější náhled na různé úrovně našeho designu a designového smýšlení, jsme vytvořili diagram zamýšlený pro více vizuálně orientované uživatele.

(Výše) Náš interaktivní diagram designových služeb (stále na něm pracujeme)

Výzva je–s porozuměním že společnosti se přizpůsobují novým skutečnostem různými tempy–jak oslovit klienty, kteří stále hledají design tradičnější úrovně, stejně tak jako ty, kteří pracují s novými modely. Diagram výše staví oba přístupy vedle sebe.

Diagram je navržen pro lidi, kteří se orientují na vizuály, barvy, postupy a text. Jeho součástí jsou vyskakovací textové bubliny s detailními popisky. Časem bude zahrnovat i zvuk a video.

(Výše) Detail v návrhu vyskakovacích textových bublin v našem designového diagramu, pro objasnění.

PROČ nabízíme tradičnější designové služby

Stručně, přežití. Staré růstové modely ekonomiky “vzít-vyrobit-vyhodit” ustupují novým modelům, založeným na hloubce značky (Orientace na zákazníky a principy “laskavosti” a “navracení”) a inovaci (nebo myriádě příležitostí, které se otevírají, když firma začne s přechodem na cirkulární ekonomiku), spolu s nárůstem v ekonomice služeb a vědomostí.

Vystupňované světové soupeření o zdroje (GMT 7), zpráva Evropské agentury pro životní prostředí.

V krátkosti, model “vzít-vyrobit-vyhodit” z 20. století sám sebe rychle vyčerpává–růst vyvozený z tohohle modelu zpomaluje. Jak se zdroje stávají vzácnější, jejich cena roste, stejně jako náklady na hospodaření s odpadem. Začínají se objevovat zákony, které kladou omezení na starý model a podněcuje nástup nových. Model cirkulární ekonomiky může značně snížit cenu zdrojů (Více se dozvíte v tomto článku časopisu Forbes, nebo z videa na konci článku).

Společnosti které na něj nepřejdou, budou zápasit o přežití a mnohé z nich neuspějí. Nové společnosti, začínající s novým modelem, které designují své podnikání podle principů cirkulární ekonomky, budou mít obrovskou–až ničivou–výhodu.

​Dobrá zpráva je, že řešení problému přechodu na jiný obchodní model tkví v designu. Design jak pro ekonomiku služeb a vědomostí, tak pro tu cirkulární. Pomáháme společnostem přejít ze smyslu pro to, co je správné a protože chceme našim dětem zanechat řádný svět, ve kterém budou moci žít slušně a důstojně–to je náš vyšší smysl.

​A také to má věcnou stránku: Designujeme pro úspěch, ale pro úspěch s novou definicí, podle které je zodpovědnost k zákazníkům, lidem a planetě na prvním místě. Výdělek je stále důležitý, ale je druhotný a závisí na této zodpovědnosti. Být úspěšnou firmou také znamená být životaschopní a čilí, tím myslím společnosti, které jsou schopné se přetvořit tak, aby se přizpůsobily novým skutečnostem své doby, ať už ekonomickým, sociálním nebo ekologickým.

Čím více klientům pomůžeme přejít, tím více klientům můžeme posloužit a tím více se nám zpřístupní finančních zdrojů, které nám pomáhají dosáhnout našeho vyššího smyslu a našim klientům dosáhnout jejich vlastních cílů a vyššího smyslu.

Michaela Thomas je majitelka a designová ředitelka Butteflies & Hurricanes. Je vdaná, má tři děti a VELKÉHO psa.

Video: Přechod na cirkulární ekonomiku je o redesignu. Tohle je ta inovace, která vede k novému druhu ekonomického růstu, bez plýtvání a ekologických škod. A dobrá vůle, kterou vytváří tahle forma produkce, může značně zvýšit hloubku zákaznického vztahu ke značce a jejich loajalitu.

VŽDYCKY NÁM UDĚLÁ RADOST, KDYŽ MŮŽEME POZNAT NAŠE ČTENÁŘE A JEJICH NÁZORY

NAPIŠTE NÁM!

Úspěch! Zpráva odeslána.

bottom of page