top of page

Jsme DESIGNOVÉ studio, část 4: BIG IDEAS

Jeden z aspektů designu, který nás v B&H vzrušuje nejvíce, jsou BIG IDEAS (Velké myšlenky). Náš tým naprosto miluje přicházet s novými koncepty a inovativními návrhy pro značky a služby, které zapojují a vybuzují veřejnost novými způsoby. A jako kreativní rebelové, bychom vám mohli pomoci narušit celý obor ve váš prospěch.

V tomto příspěvku se podíváme na dva koncepty BIG IDEA, které jsme vytvořili.

1. Náš redesign značky Vinea: Vinea je nealkoholický nápoj dělaný z hroznové šťávy, původem z vinicí na jižní Moravě, které byly po staletí centrem ekonomické, společenské a kulturní aktivity.

Naše studie Jihomoravského regionu a jeho potřeb odhalila několik vzájemně souvisejících problémů:

  • Mnoho mladých z regionu odešlo do měst za lépe placenými zaměstnáními a širší výběr příležitostí. Vskutku, regionální populační růst je mnohem nižší, než byl před sto lety.

  • Kvůli tomu na starání se o vinice zbyli jen stárnoucí a postarší lidí a jak mnozí z nich šli do důchodu nebo skonali, vinice začaly chátrat.

  • Obojí podrylo ekonomickou životaschopnost regionu, stejně jako společenské vazby, které vinice po staletí přinášely do měst a vesnic. To sehrálo roli v odchodu dalších mladých lidí.

  • V důsledku to zapříčinilo zánik mnoha kulturních prvků, ze kterých tamní lidé dříve čerpali pýchu.

BIG IDEA, kterou jsme vyvinuli byla, že by Vinea organizovala výlety pro mladé lidi z generace “Skutečných zážitků”, díky kterým by se vrátili zpátky do regionu a trávili čas se staršími lidmi při renovování vinicí. Přišli by do styku s lokální kulturou, seznámili se mezi sebou a přinesli nějaké společenské vazby zpět do vymírajícího regionu.

Další prvek této BIG IDEA bylo ve vinařském regionu znovu oživit lokální kulturní pýchu. Jako další službu lidem z regionu, design pro produkt Vinea Muškat–specifický druh hroznů a tamní oblíbené víno–byl založen na tradičním vyšívacím vzoru z lokální kultury, v současnosti udržován naživu jen postaršími ženami (výše). Vyšívání bylo skutečné a jeho reprodukce byla využita ne etikety.

Všechno pohromadě tvořilo platformu pro změnu, která by nejen dosáhla reklamních cílů pro Vineu, ale znovu spojila lidi s jejich domovy, oživila lokální pýchu a pomohla revitalizovat region.

TV spot, který jsme navrhli pro náš Vinea BIG IDEA koncept.

Strategie zahrnovala sérii pravidelných rekonstrukčních cest do regionu, kde by PR oddělení Vinei zajistilo pořízení dalších fotografií a videí v průběhu rekonstrukčních prací na vinicích. Nápad byl, že by tyto videa z “reality” a zpravodajské reportáže zapříčinily virální odezvu–jak by lidé sdíleli ty kousky, ve kterých se sami objevují–nadále tak propojovaly lidi a tím pádem se projevily jako reklama “zdarma” a marketing z dobré vůle.*

*(Naneštěstí Vinea cítila, že samotné výše zmíněné video naplňovalo jejich cíle a nenavázali na něj se skutečným programem na renovaci vinic. Byla to velmi úspěšná kampaň, i když věříme, že mohla být mnohem úspěšnější a udělat něco opravdu dobrého pro region, kdyby společnost pokračovala v realizaci celého plánu podle naší BIG IDEA.)

Jestli se poohlížíte po BIG IDEAS, kontaktuje nás u Butterflies & Hurricanes, rádi se staneme vašimi partnery na delším velkém projektu.

2. Další BIG IDEA, na které jsme pracovali byl Medík, další nealkoholický nápoj, který byl vyvíjen pro dochucování medem.

Jádro naší BIG IDEA pro Medík, přesahující prodej nápoje, bylo zahrnout péči o lidi z chudších regionů země a o medonosné včely, které jsou v některých částech světa ohrožené.

Myšlenka byla takováhle: Společnost by poskytla lidem včelí úly a instrukce jak se o ně starat a platila by jim za vyprodukovaný med.

To by zprostředkovalo koníčky a extra příjmy pro většinou starší lidi z regionu, péči pro včely, napomohlo opylovávání pro zemědělství a dalo společnosti lokální zásoby medu.

Tento nápad měl mnoho prvků, které zapojovaly školy, vzdělávání a události (více o nich se dozvíte brzy z příspěvku na Designování pro dobro).

Co měly obě tyto BIG IDEAS společného byl vyšší smysl. Jsou více než jen marketingové kampaně, jejich součástí je platforma pro pozitivní změnu. Aktivně vyhledávají možnosti jak zlepšit životy zákazníků a životní prostředí. To neznamená, že výdělky nejsou brány v potaz, spíše že nejsou ani jediný, ani ten nejdůležitější element při zvažování projektu.

Děkujeme, že jste si přečetli tento příspěvek. Moc rádi uslyšíme, co si myslíte o našem blogu, co víc či míň by jste od nás chtěli “slyšet” na tato a jiná témata? Prosíme, dejte nám vědět, ať vám můžeme poskytnout co nejlepší službu!

Michaela Thomas je majitelka a designová ředitelka Butteflies & Hurricanes. Je vdaná, má tři děti a VELKÉHO psa.

VŽDYCKY NÁM UDĚLÁ RADOST, KDYŽ MŮŽEME POZNAT NAŠE ČTENÁŘE A JEJICH NÁZORY

NAPIŠTE NÁM!

Úspěch! Zpráva odeslána.

bottom of page