top of page

Redesign darování, Část 1: Náš Experiment

Už dlouho u Butterflies & Hurricanes cítíme, že konzumerismus nahrazuje skutečnou štedrost a ubírá darování na významu a radosti, kterou nám dává. Konzumerismus nás také dovedl k ekonomickému modelu “vezmi, vytvoř a vyhoď”, který může za odpadkovou a klimatickou krizi, která ohrožuje Zemi a budoucnost našich dětí.

Rozhodli jsme se, že zkusíme redefinovat darování. Chtěli jsme vidět, jestli a jak lidé budou reagovat na dárky a příspěvky o něčem jiném, než o našich aktivitách a úspěších.

Jako “společnost činu” jsme chtěli - jako jedinci a jako podnik - znovuobjevit skutečný význam štedrosti. Vyvinul se z toho rok Zero-Waste* darování skrze náš B&H newsletter a mělo to zajímavý efekt na nás i naše studio:

  • Ze začátku to vázlo, protože nám to přišlo jen jako další věc, kterou musíme zabrainstormovat, nadesignovat a vyprodukovat.

  • Rychle se z toho ale stala zábavná a povzbuzující záležitost; začali jsme se těšit na plánovací schůzky, na kterých jsme do hloubky rozebírali význam štědrosti a druhy dárků, které by naplnily potřeby a vyžadovaly více času a úsilí, než kolik ho z nich dostáváme.

  • Zjistili jsme, že pro nás štědrost znamená sdílení svého času, naplňování potřeb a dělání věcí nejen pro profit, ale i protože mají smysl, zatímco u toho vyprodukujeme minimální či vůbec žádný odpad.

  • Naše snaha začala dostávat pozitivní odezvy a vybudila pocit vděčnosti jak v nás, tak v příjemcích našich “dárků”.

  • Pomohla zvýšit povědomí o odpadkové krizi.

  • A i když nebylo naším cílem propagovat naše studio, začalo to navyšovat náš “společenský kapitál” - zviditelnilo nás to pro veřejnost a zaujalo několik potenciálních klientů. Lépe díky tomu vnímáme svou vlastní hodnotu a navýšení společenského kapitálu našeho studia přispívá k naší trojí zodpovědnosti.

Tady je stručný přehled našich letošních newsletterů a dárků:

Leden 2018: Začali jsme jednoduše, zahrnutím dvou digitálních dárků do našeho lednového newsletteru. Měly lidem připomenout, ať nezapomínají smýšlet pozitivně a chovat se šetrně a s ohledy jak k životnímu prostředí, tak jeden k druhému.

První (výše) byl kalendář, který lze použit jako spořič obrazovky, nebo si ho vytisknout a pověsit - třeba na dveře ledničky. Krom specifických dní se vztahem k životnímu prostředí a omezování odpadu, měl zábavný design připomenout lidem jednoduché, každodenní věci, které můžou dělat aby snížili množství odpadu, který produkují.

Druhý dárek byla ručně kreslená omalovánka, kterou lze vytisknout a použít pro kreativní relaxaci. Její součástí byl mimo jiné pozitivní prvky také obrázek Václava Havla. (Klikněte na ní, jestli si jí chcete stáhnout)

Únor 2018: Pro únor jsem vyvinuli jednoduchý formát s minimálním obsahem textu, který s námi vydržel po zbytek roku.

Tentokrát jsme připravili tři dárky: jedním z nich byl dvou-měsíční kalendář v podobě počítačové tapety.

Další byli ručně kreslený plakát - připomínající celé rodině, aby snížila svou tvorbu odpadů, všechno opětovně využívala a také recyklovala - a stránku samolepek k vytištění. (Plakát i samolepky jsou ke stažení, stačí kliknout výše)

Březen 2018: Témata pro březen byla jarní úklid, upcyklace a cirkulární ekonomika.

Jedním z dárků v tomto newsletteru bylo PDFko shrnující principy cirkulární ekonomiky (CE) a ukazující, jak se může jarní úklid pod CE stát součástí zdravé ekonomiky.

(Klikněte výše, jestli si chcete stáhnout zmíněné PDFko o cirkulární ekonomice)

Duben 2018: Tématem bylo co dělat na jaře a způsoby jak cestovat příjemnějšími a ekologicky šetrnějšími způsoby.

Jedním z dárků byla tato tisknutelná sada kreativních značkovačů pro zahradní bylinky.

(Klikněte výše, jestli si ji chcete stáhnout)

Květen 2018: Téma byla Společenská odpovědnost firem (CSR). První dárek byl tento kalendář (níže).

Další dárek bylo PDFko s personalizovaným CSR dotazníkem, který vám má hravou formou pomoci lépe vnímat svůj vlastní rozvoj v průběhu jednoho roku. (Klikněte níže, jestli si ho chcete stáhnout)

Červen 2018: Tématem byl udržitelný turismus a cestovní ruch.

Jedním z dárků byl tenhle barevný soupis způsobů jak si užívat eco-friendly cestování. (Klikněte níže, jestli si ho chcete stáhnout)

Červenec 2018: Pro léto, během kterého pršelo jen dvakrát, byla tématem voda a jak s ní šetřit.

Spolu s červencovým kalendářem jsme poslali do světa videozáznam přednášky Soňi Jonášové z naší události “Bohatněte dobrem”.

Součástí tohoto dílu bylo tisknutelné pexeso se zajímavými fakty, rozdělenými mezi dvojice karet. (Klikněte níže, jestli si ho chcete stáhnout)

Srpen 2018: Téma tohoto měsíce byla udržitelná móda; zabýval se zároveň upcyklací látek z obnošeného oblečení a také odklonem od “rychlé” k “pomalé” módě.

Tento měsíc byly jedním z dárků tyto jednoduché a stylizované seznamy společností, které nabízejí udržitelné oblečení a taky těch, které jsou více orientované na okamžitý zisk, a tak nadále produkují “rychlou” a tedy neudržitelnou módu. (Klikněte níže, jestli si chcete zmíněné seznamy stáhnout)

Další dárek byl tenhle praktický seznam kurzů šití po ČR. (Pro stažení stačí kliknout níže)

Září 2018: Tento díl jsme věnovali ženám, které mění podnikání k lepšímu.

Jeden z dárků byl soubor rozhovorů s osmi ženami, které mění podnikání k lepšímu a přispívají tím k záchraně světa. (Klikněte níže, jestli si chcete stáhnout PDF se zmíněnými rozhovory)

Rozhovory byly podnětné tím, že ukázaly, jak ženy vedou změnu k udržitelné ekonomice, některé z překážek kterým čelily - a které překonaly - a mnoho dalšího. Tento díl newsletteru byl dost populární.

Součástí newsletteru byla také stránka samolepek k vytištění, vytvořených s cílem ukázat hrdost z ženství. (Klikněte níže, jestli si je chcete stáhnout)

Říjen 2018: Tento newsletter jsme věnovali stromům; té neskutečné spoustě úžasných věcí, které pro nás dělají a také faktu, že aby nás nadále mohly chránit, budeme muset chránit rovněž my je.

Jeden z dárků byly tyto origami skládačky, spolu s video návody (1. + 2.), jak je složit.

(Klikněte výše nebo níže, jestli si je chcete stáhnout)

Listopad 2018: Tento díl dostal největší odezvu. Naše téma pro tento měsíc byly matky samoživitelky v ČR a jejich izolované postavení ve společnosti, která je k nim často lhostejná. Ukázalo se jako dosud nejoblíbenější téma a dostalo nejpozitivnější ohlas.

Jedním z dárků (níže) byla tato stránka s odkazy na české organizace, zaměřené na pomoc ženám a dětem v nouzi. (Klikněte níže jestli si ji chcete stáhnout)

Prosinec 2018: Tématem bylo redefinování Vánoc, na základě skutečné štědrosti.

A tím to letos uzavíráme.

Uvědomujeme si, že to jsou maličkosti, ale odezva byla úžasná a bylo to o dost zábavnější a podnětnější, než typický newsletter o tom, co se nám v poslední době podařilo. Byl to příklad jak firmy mohou dávat nazpět lidem, kterým slouží a pro náš tým to bylo slušný morální boost. Ukazuje to, jak malá gesta a změny mohou vést k velkým věcem.

Rádi bychom na této cestě pokračovali a zveme vás, aby jste se k nám přidali! Budeme rádi za ukázky, jak Vaše společnost dává nazpět, tak se ozvěte (:

A jestli chcete v příštím roce dostávat naše newslettery, můžete se přihlásit k odběru skrze formulář na postranní liště.

Michaela P. Thomas je zakladatelka a majitelka designového studia Butterflies & Hurricanes. Věří, že design dovede řešit problémy a také že designéři mají v dnešní době povinnost podílet se na vytváření lepší budoucnosti pro všechny.

VŽDYCKY NÁM UDĚLÁ RADOST, KDYŽ MŮŽEME POZNAT NAŠE ČTENÁŘE A JEJICH NÁZORY

NAPIŠTE NÁM!

Úspěch! Zpráva odeslána.

bottom of page