top of page

Země je naše zahrada (Přestaňme na ni srát)

Rozhodli jsme se letošní únor věnovat planetě Zemi. Anička, jedna z naší B&H designérské čtyřky, graficky znázornila, co provádíme své planetě. Země nám dává vše, abychom přežili. Tento příspěvek (A pozor, přinášíme také dárky ZDARMA ke stažení!) je o tom, co pro ni na oplátku můžeme, nebo spíš co musíme, dělat my. Protože už si bereme příliš.

Klasická ekonomická teorie, základ našeho současného systému, vznikla před cca 250 lety za rozbřesku průmyslové revoluce. Tou dobou žila na planetě méně než 1 miliarda lidí. Pro takové množství byla planeta obrovská. Předpokládalo se, že zdroje jsou prakticky nevyčerpatelné a že Země vydrží všechno.

Dnes je na naší planetě už 7,5 miliard lidí. V porovnání s dobou před 250 lety je Země nesrovnatelně menší co do prostoru a objemu zdrojů na člověka.

Jedna tečka na obrázku představuje 1 milion lidí. (Pusťte si video)

Dnes už víme, že zdroje jsou konečné. Odolnost biosféry, která může dát lidstvu vše, co potřebuje, byla dohnána na samou hranici tím, že si uzurpujeme víc, než potřebujeme, a nevracíme nic.

Přesto dále jedeme v tom pořád stejném ekonomickém řetězci vzít-vyrobit-vyhodit. Přestože dle předpovědí přibydou do roku 2050 další 2 miliardy obyvatel. Země se nedá nafouknout. A nemáme ani žádnou náhradní.

Už se o tom bavíme zhruba 50 let. Takže TEĎ je konečně čas, abychom s tím také něco dělali. Technologie máme a víme jak na to.

Otázka zní: Máme i vůli s tím něco udělat?

Musíme spojit síly a spolupracovat tak, abychom budoucím generacím zanechali svět, ve kterém se dá žít!

Spolupráce pro klima

Greta Thunberg, 15letá švédská studentka, která uspořádala školní stávku a protestovala před švédským parlamentem, je nyní slavná po celém světě. Ona ale nechtěla být slavná, je to v první řadě dítě. Cítila ale, že něco udělat musí, protože ostatní nedělají nic. Ti všichni, kdo mají moc konat, to nechávají na dětech.

Greta předpověděla, že ji budeme ignorovat. Pojďme jí dát najevo, že ji slyšíme a přidat se k hnutí #AkceProKlima. Tradiční ekonomiky pomohly vyvinout technologie, které používáme a přinesly úžasný vynález zvaný #hashtag, díky němuž můžeme věci sdílet. Tenhle mocný nástroj nám nyní může pomoci transformovat ekonomický model, zprvu individuálními akcemi, poté i kolektivně, nakonec třeba celým průmyslem.

Ani ty jako jedinec nejsi příliš malý, abys něco změnil/a. Ne, pokud budeš bzučet jasně a nahlas.

Jak? Peněženka je hlasovací lístek. Každý den můžeš volit tím, co nakupuješ.

Pokud přestaneš kupovat nekvalitní produkty v nehospodárných obalech, začneš šetřit vodou, elektřinou a pohonnými hmotami, budeš inspirovat své přátele a ti zase své přátele, celý tržní zákon nabídka-poptávka, nebo spíše poptávka-nabídka, pak přiměje společnosti, aby omezily až přestaly vyrábět nekvalitní a škodlivé produkty. Alternativy existují. Stejně jako chytré aplikace v našem telefonu, které nám zjednodušují chytré nakupování.

Tyto osobní volby mohou být sice krátkodobě nepohodlné, ale zvykneš si ještě rychleji, než čekáš. A dlouhodobě se to vyplatí.

Níže si stáhněte únorový kalendář v pdf, který využijete jako pozadí plochy nebo si ho můžete vytisknout.

Jestli se vaše společnost zajímá o to, jak se vaše produkty, obaly, značka nebo služby mohou posunout k větší udržitelnosti, nebo byste potřebovali poradit se šetrnějšími materiály, přechodu k cirkulární ekonomice či dobroreklamě (Goodvertising), stavte se na naše webové stránky Butterflies & Hurricanes nebo přímo u nás ve studiu.

Děkuji za přečtení a přeji všem dobrý únor!

Michaela Thomas je majitelka a designová ředitelka studia Butterflies & Hurricanes v Praze.

VŽDYCKY NÁM UDĚLÁ RADOST, KDYŽ MŮŽEME POZNAT NAŠE ČTENÁŘE A JEJICH NÁZORY

NAPIŠTE NÁM!

Úspěch! Zpráva odeslána.

bottom of page