top of page

Část 3.: Nebezpečí Greenwashingu

Jestli své produkty a značky malujete na zeleno, ovlivní to jejich reputaci a eventuálně i vaše zisky. Navíc to poškozuje důvěru zákazníků - skutečných lidí - v zelené hnutí, což může mít závažné následky pro nás všechny na Zemi a naše děti.

Následující body zohledňují jen několik z mnoha úskalí a negativních následků greenwashingu:

1. Podněcuje zákaznický skepticismus. Lidé, kteří se neustále snaží žít udržitelně to demotivuje, když zjistí, že byli podvedeni výrobci eko nebo přírodních produktů. Tato ztráta důvěry může zapříčinit, že se přestanou snažit úplně. Možná přejdou zpět k neekologickým produktům. Tento skepticismus se přenese i na vystupování vaší značky. Jakmile jste jednou byli chyceni při greenwashingu, vaše budoucí reklamy a tvrzení budou zkoumány pod drobnohledem.

2. Škodí životnímu prostředí. Firmy mohou tak zabřednout do politiky greenwashingu, že zapomenou, jak škodí planetě na které všichni žijeme. Když se firmy dozvědí, že jiné podniky tvrdí, že jsou “zelené”, cítí potřebu konkurovat, i když to znamená, že budou muset podvádět nebo poškozovat životní prostředí. Jako výrobce musíte mát na paměti, že vy i vaši děti žijete na této planetě taky.

3. Oslabení spotřebitelské síly a vyhozené peníze zákazníků. Nikdo není rád ošálen. Zákazníci kterým skutečně záleží na tom, jaký má to co kupují dopad na životní prostředí, jsou obvykle ochotní za to utratit více. Nikdo nechce vynaložit více peněz na produkt, jen aby zjistili, že řečený produkt nepomáhá ochránit životní prostředí, nebo ještě hůř, přímo mu škodí. Tohle poškozuje víru ve svobodu a demokracii.

4. Zničená pověst a pokles prodejů. V dnešní, sociálními médii řízené době stačí na zničení vaší značky jeden schopný člověk se smartfonem a jednou z aplikací, které spotřebitelé využívají aby mezi sebou sdíleli informace o produktech. Vaše podvádění se provalí. Škody na reputaci vaší firmy a značek jsou mnohem nákladnější, než se prostě pokusit být eko-friendly.

​​(Výše) V 2. druhé části jsme psali o skandálu, který Volkswagen prodělal v říjnu 2016. Výše je graf ceny jejich akcií z doby, kdy se veřejnost dozvěděla o jejich greenwashingu. Výsledkem bylo stažení více než 500 000 aut, pokuty ve výši miliard dolarů, ohromný propad ceny jejich akcií a zatčení a odsouzení několika výkonných ředitelů.

(Výše) Další známý případ, který názorně ukazuje nebezpečí greenwashingu, je co se stalo, když se British Petroleum snažili vydávat za “zelenou” společnost, radši než aby přiznali své nedostatky a přednesli dlouhodobý plán na změnu. Tuto snahu symbolizuje jejich nové logo (na levo). Následovala PR katastrofa: internet zaplavily zkreslené verze jejich “zeleného” loga. Nešlo vyhledat BP bez toho, aby se mezi výsledky objevily tucty těchto parodií.

​​Greenwashing, ať už úmyslný nebo ne, popudil i uměleckou skupinu Brandalism, ta během Pařížských jednání o klimatické změně vylepili po městě stovky falešných reklam, které hanobily greenwashující společnosti, které jednání sponzorovali, aby vypadaly, jako že se také podílejí.

Představte si, kdyby všechno úsilí aktivistů stálo za vaší značkou, místo proti ní. Ve čtvrté části se dozvíte, jak toho lze docílit.

V konečném důsledku, pokud se se svou firmou rozhodnete jít na “zeleno”, je to dobrá reklama pro svědomité spotřebitele, ale nesete zodpovědnost ověřit, že skutečně “zelení” jste, jinak budete čelit hněvu zákazníků.

Michaela Thomas je majitelka a kreativní ředitelka pražského designového studia Butterflies & Hurricanes.

VŽDYCKY NÁM UDĚLÁ RADOST, KDYŽ MŮŽEME POZNAT NAŠE ČTENÁŘE A JEJICH NÁZORY

NAPIŠTE NÁM!

Úspěch! Zpráva odeslána.

bottom of page